Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mitä on sukunimen Jaanu taustalla? 

Jaanusta on arkisto- ja asiakirjatietoja talonnimenä ja sukunimenä Kymin Ylänummen kylästä. Yksittäisiä tietoja on myös muualta Suomesta, esimerkiksi talonnimenä Salosta ja Vesilahdesta. Jani, Jaani ja Jan(n)u ovat vanhoja Johanneksen puhuttelunimiä. Jaanun kerrotaan olevan Jan-etunimen muunnos, joka taas on yksi monista Johannes-nimen kansanomaisista muodoista. Jaanu-nimiset talot ovat ilmeisesti saaneet nimensä isäntänsä etunimestä, ja talonnimi on siirtynyt myöhemmin sukunimeksi. Jaanu-sukunimisiä henkilöitä on Suomessa Väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 106 (kesäkuu 2017).

Lähteet: Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto, Suomen Sukututkimusseuran Historiakirjat-tietokanta, Saulo Kepsu, Pohjois-Kymenlaakson kylännimet (1970); Kustaa Vilkuna (toim. Pirjo Mikkonen): Etunimet (2005).

Väestörekisterikeskus, Nimipalvelu


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången