Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mitä on nimen Halkivaha taustalla?

Halkivaha on kylä Punkalaitumella, Urjalassa ja Vesilahdessa Pirkanmaalla. Nimi on alun perin tarkoittanut kylän keskellä sijaitsevaa suurta halkinaista siirtolohkaretta, joka on toiminut Satakunnan ja Hämeen historiallisten maakuntien rajamerkkinä ainakin 1300-luvulta lähtien.

Sana vaha tarkoittaa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Lounais-Hämeessä ympäristöstään erottuvaa huomattavan suurta siirtolohkaretta tai muuta kiveä, jollaisia ikimuistoisista ajoista alkaen on valittu pysyviksi rajamerkeiksi. Alkuaan rajakivelle annettu nimi Halkivaha siirtyi myös ympäristöä tarkoittavaksi alueennimeksi. – Sama selitys pätee muihinkin Suomen Halkivaha-nimiin.

Myös nurmijärveläiseen paikannimeen Kiljava (opisto ja sairaala) sisältyy ison kiven nimitys vaha. Kiljavan nimi tulee Hyvinkäältä Nurmijärvelle ulottuvasta kangasalueesta, Kiljavannummesta. Kankaalla on Kiljavaha-niminen siirtolohkare ja kylien rajapyykki, josta kankaan nimi on muotoutunut.

On esitetty, että vaha sisältyy myös keskisuomalaisen Karstulan kunnan Vahankajärven nimeen. Keski-Suomen murteissa ei tunneta sanaa vaha, joten järven nimi onkin todennäköisesti 1500-luvun alun ja sitä vanhemman hämäläisen eränkäynnin jälkiä.

Lähde:

Suomalainen paikannimikirja 2007 (Aimo Hakasen, Sirkka Paikkalan ja Alpo Räisäsen artikkelit)


Ristivaha Salon Perttelissä 2018. Kuva Johanna Halonen.
Ristivaha Salon Perttelissä. Kuva: Johanna Halonen.

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången