Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Suomen Amerikat

Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkistossa on muistiinmerkittynä runsaasti Amerikka-nimiä eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Pielavedeltä on saatu Amerikansuo, Viitasaarelta Amerikanvuori sekä niityt Uusi-Amerikka ja Vanha-Amerikka ja Suonenjoelta Amerikka talonnimenä. Suomessa on paljon Amerikka-nimisiä peltoja, muun muassa Lapinjärvellä, Somerolla, Sysmässä, Teuvalla ja Tyrnävällä. Näitä peltoja on kuvailtu toisinaan hyväsatoisiksi tai sijainniltaan kaukaiseksi, ja jopa Amerikan mantereen muotoiseksi.

Monet Suomen Amerikka-nimistä on annettu 1800- ja 1900-luvun taitteessa Amerikkaan suuntautuvan muuttoliikkeen aikoihin, kuten esimerkiksi Iisalmen Amerikka-niminen kyläkunta, jonka asukkailla oli paljon työväenliikkeen esikuvien mukaisia liikanimiä, ja näistä esikuvista Oskari Tokoi asui nimen käyttöönoton aikoihin toista kertaa Amerikassa (Sirkka Paikkalan artikkeli Suomalaisessa paikannimikirjassa, 2007).


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången