Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Suomen Amerikat

Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkistossa on muistiinmerkittynä runsaasti Amerikka-nimiä eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Pielavedeltä on saatu Amerikansuo, Viitasaarelta Amerikanvuori sekä niityt Uusi-Amerikka ja Vanha-Amerikka ja Suonenjoelta Amerikka talonnimenä. Suomessa on paljon Amerikka-nimisiä peltoja, muun muassa Lapinjärvellä, Somerolla, Sysmässä, Teuvalla ja Tyrnävällä. Näitä peltoja on kuvailtu toisinaan hyväsatoisiksi tai sijainniltaan kaukaiseksi, ja jopa Amerikan mantereen muotoiseksi.

Monet Suomen Amerikka-nimistä on annettu 1800- ja 1900-luvun taitteessa Amerikkaan suuntautuvan muuttoliikkeen aikoihin, kuten esimerkiksi Iisalmen Amerikka-niminen kyläkunta, jonka asukkailla oli paljon työväenliikkeen esikuvien mukaisia liikanimiä, ja näistä esikuvista Oskari Tokoi asui nimen käyttöönoton aikoihin toista kertaa Amerikassa (Sirkka Paikkalan artikkeli Suomalaisessa paikannimikirjassa, 2007).