Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mistä tulee etunimi Aino?

Aino on kalevalainen nimi. Sen loi Elias Lönnrot ainoa-sanan lyhyestä muodosta aino. Vanhassa Kalevalassa 1835 Aino oli vielä nimetön neito, Joukahaisen ”ainoa” sisar, mutta niin sanotussa Uudessa Kalevalassa 1849 Lönnrot kirjoitti jo Ainon isolla alkukirjaimella eli erisnimenä: ”Aino tyttö”.

Aino esiintyy nimiehdotuksena I. E. Sjömanin Kauno-annakassa vuonna 1864 ja Kansanvalistusseuran kalenterissa 1882. Aino hyväksyttiin viralliseen almanakkaan 1890. Nimi pysyi 1900-luvun alkuvuosikymmeninä pitkään suosittuna.

Aino kuuluu niihin nimiin, jotka ovat nousseet uudelleen yleisiksi noin sadan vuoden kuluttua edellisestä suosion huipusta: 2000-luvulla Aino on ollut ajoittain jopa suosituin tyttöjen ensimmäisistä etunimistä. Nimipäivää Ainot viettävät 10. toukokuuta.

Nimipäivät © Yliopiston almanakkatoimisto

Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången