Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mistä tulevat etunimet Aarne ja Aarni?

Aarne on suomalainen mukaelma pohjoismaisesta miehennimestä Arne, joka puolestaan on lyhentymä muinaisskandinaavisista Arn-alkuisista nimistä, kuten Arnvald. Toisaalta Aarne on myös muinaissaksalaisen Arnoldin vanha puhuttelunimi. Arn- tarkoittaa nimissä ’kotkaa’. Aarne on ollut nimiehdotuksena jo Kansanvalistusseuran kalenterissa 1882. Viralliseen almanakkaan Aarne otettiin vuonna 1908. Nimi on ollut suosituimmillaan juuri 1900-luvun alussa. Vaikka suosio ei ole nykyään niin suuri kuin viime vuosisadan alussa, Aarne on silti annettu 2000-luvulla liki 1 930 pojalle.

Myös Aarni saattaa olla mukaelma Arn-alkuisesta nimestä. Se on ainakin Arnoldin vanha puhuttelumuoto. Toisaalta Aarnia voidaan pitää omaperäisenäkin, sillä aarni tarkoittaa suomalaisessa kansanuskossa henkiolentoa, aarteiden vartijaa ja aarretta. Nimi otettiin viralliseen almanakkaan Aarnen rinnalle vuonna 1929. Aarni on ollut Aarnea harvinaisempi nimi, mutta 2000-luvulla Aarnin on saanut nimekseen jo yli 1 750 lasta.

Aarnen, Aarnin ja Arnen nimipäivää vietetään Suomessa 16. marraskuuta.

Nimipäivät © Yliopiston almanakkatoimisto