Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Varikko

Kysymys: Mitä tarkoittaa sana varikko? En tarkoita tutuinta merkitystä ’kilpa-autojen tms. huoltopiste’, vaan luin Joel Lehtosen teoksen Putkinotko, jossa sana esiintyy useaan kertaan. Esimerkiksi Rosina Käkriäinen säksättää aamulypsylle ryhtyessään muille lapsilleen: Antaa Saarukan tunkea sitä varikkoa miesten turpiin jotta pääsevät lähtemään, kun juotetut vasikat... Ja Pertta Kinnunen myös kutsuu vieraansa varikolle, tai ottamaan varikkoa.

Onko kyse jostakin juomasta, esimerkiksi kahvista? Vai onko kyseessä jokin leipä?

Vastaus: Suomen murteiden sana-arkistossa on tietoja sanasta varikko. Sitä on käytetty ’kuumasta kahvista’ (ja teestä) joissakin savolaismurteissa. Putkinotkohan sijoittuu Savonlinnan lähistölle, joten kyseessä voi hyvinkin olla kahvi.

Lounais-Suomessa ja Hämeessä varikko-sanaa on käytetty vellimäisestä taikinasta, joka on tehty ruisjauhoista kuumaan veteen ja sitten imellytetty ja jota syödään leivän kanssa. Varikko merkitsee myös ’hapanimelää limppua’ varsinkin eräissä hämäläismurteista.

Varikko on johdos sanasta vari, jota käytetään ’kuuman nesteen’ merkityksessä. Suomen murteiden sana-arkistossa on paljon tietoja vari-sanasta ’kuuman veden’ ja ylipäätään ’kuuman’ merkityksessä.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången