Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vahe

Kysymys: Mikä on lounaismurteisen sanan vahe levikki ja merkitys?

Vastaus: Sanasta vahe on tietoja pohjoisen Varsinais-Suomen pitäjistä Eurajoki, Hinnerjoki, Kalanti, Karjala Tl., Kustavi, Laitila, Lappi Tl., Luvia, Mynämäki, Nousiainen, Pyhämaa ja Rauma ja myös Etelä-Hämeen pitäjästä Humppila. Sanan merkitys on sanalipuissa selitetty ’rakennusten väli tai rakennusten välinen kulkuväylä, kuja’. Raumalta on tieto: Kahde ulkhuanerakennukse välis o semnen käytävä, mist pääse läpitten kulkema, nii se o vahe.

Raumalla sanaa vahe on käytetty paljon osoitenimissä. Vahe-loppuisia osoitenimiä on myös Eurajoella, Laitilassa ja Pyhärannassa. Paikannimissä sana vahe esiintyy myös Eurassa, ja myös varsinaisten lounaismurteiden ulkopuolella Huittisissa ja Pöytyällä on Vahe-nimiset talot.

Terho Itkonen mainitsee vahe-sanan yhtenä lounaismurteiden pohjoisryhmään rajoittuvista viron kielestä saaduista lainoista (Välikatsaus suomen kielen juuriin, Virittäjä 1983:2, s. 202). Nykyvirossa vahe merkitsee mm. ’väliä, välimatkaa’.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus