Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tärkeää

Kysymys: Mitä merkitsee vanhassa lehtitekstissä esiintyvä sana tärkiää? Oheinen teksti on julkaistu Sanomia Turusta -lehdessä 31.3.1865, ja kirje on lähetetty lehteen Kuortaneelta: Kerjäläisiä kulkee ylön suunnattomasti. Mitä siinä muu tulee kuin lähteminen, kun ei ole ruokaa eikä mikään neuvo auta sen hankkimiseen; ei kukaan ihminen tärkiää kuole nälkään.

Vastaus: Tärkeää-sanaa (murreasussa tärkiää) käytetään Etelä-Pohjanmaalla merkityksessä ’halukkaasti, mielellään’. Esimerkkiteksti on vanha, mutta ilmaus on edelleenkin täysin elävää kieltä. Sana esiintyy myös seuraavissa murre-esimerkeissä: Se (pimeä riihi) on kolokko ja kalamia (= pelottava, kauhea) ettem mä tärkiää mensis sinne (Alahärmä); sellaasella akkae ilamallaki (= huonolla ilmalla) olis tärkiää lähtenyh hyppöömähä, tanssimaan (Kuortane).

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången