Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Pökkö

Kysymys: Mitä merkityksiä pökkö-sanalla on murteissa?

Vastaus: Pökkö on vanhastaan esiintynyt ainakin osassa hämäläis- ja savolaismurteita merkityksessä ’pölkky, lahopuu, kanto’. Tunnettu ilmaus panna pökköä pesään voi merkitä asumuksen uunin lämmittämistä mutta myös enemmän tai vähemmän kuvallisesti höyryn lisäämistä, tahdin tiivistämistä, kuten Valkealan sananparressa: Pökköö pesää että matka joutuu!

Kuoreveden sananparsi varoittaa lahosta, pelkän tuohensa varassa pystyssä  seisovasta kuolleesta puusta: Hullu pökköö hakkaa, pökkö hullun tappaa. Vastavuoroisesti pökkö merkitsee monin paikoin myös 'typerystä, pöhköä'.

Kaakkoismurteissa pököllä on kasvinosan merkitys 'käpy, urpu, tähkylä, kukinto'. Inkerissä se tiesi hyvää perunavuotta, kons (= kun) oli lepäs paljom pökkölöi.

Pohjois-Pohjanmaalla ja paikoin peräpohjalaismurteissa pökkö merkitsee pöllöä. Istuima ko pököt sielä (tervas)kuormam päälä, muistelee kertoja Pohjois-Norjan Raisista.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus