Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Pajulammas ja pajunkissa

Kysymys: Kullaalla (nykyisessä Ulvilassa) Satakunnassa on pajunkissoja vanhastaan kutsuttu pajulampaiksi. Miksi pajun kukintoja kutsutaan nimillä pajunkissat ja pajulampaat ja mistä päin ne ovat peräisin?

Vastaus: Pajun kukinnoista käytetään murteissa molempia nimityksiä. Vanhojen (1900-luvun alkupuolen) murretietojen perusteella pajunkissa-nimitys on tyypillinen Hämeessä, Kymenlaaksossa, Savossa, Keski-Suomessa ja Kainuussa. Pajulammas (joskus myös pajunlammas) on yleinen Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, osassa Karjalaa, Pohjanmaalla ja Peräpohjolassa. Näistä kahdesta levikiltään melko tasaveroisesta nimityksestä yleiskieleen on vakiintunut pajunkissa.

Pajun kukinnothan ovat pyöreitä ja silkinpehmeitä. Voisi ajatella että muoto ja väri viittaavat ennen kaikkea lampaaseen, silkinpehmeys – toisinaan värikin – kissaan.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången