Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Mennä ihmisiin

Kysymys: Käytän ilmausta ”mennä ihmisiin”. Tarkoitan sillä ”mennä ihmisten luo”. Esimerkiksi pitää pukeutua siististi, kun menee ihmisiin. En itse pidä ilmausta mitenkään ihmeellisenä, mutta toisella paikkakunnalla se tarttui heti kuulijoiden korvaan. Voiko niin siis sanoa?

Vastaus: Kyseessä on eri tahoilla murteissa käytössä oleva ilmaus. Se mainitaan esimerkiksi Suomen murteiden sanakirjan artikkelissa ihminen, merkitysryhmässä 5.b.: ”ihmisissä (t. ihmisillä)” = vieraan palveluksessa, vieraissa asumassa, vieraisilla, ihmisten keskuudessa. Siinä lienee otettu mallia muista samantapaisista ilmauksista, kuten sukulaisissa.

Ilmauksella ei näytä olevan selvää levikkiä, sillä esimerkkejä on niin lounais-, hämäläis-, savolais- kuin keskipohjalaisistakin murteissa. Myös Inkeristä on tieto. Tässä muutama esimerkki: Kuis sä kehtas semmosis roites (= huonoissa vaatteissa) ihmissi men? (Taivassalo); mettäkissat tulie talveks ihmisiin (Hollola); (kotoani) oli kilometri lähimpähän ihimisihi (Himanka); se (herännäisukko) piti siellä selityksie (= seuroja) kansa ihmisissä pyhäiltona (Puolanka).

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus