Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Lanttalaudee

Kysymys: Mikä on eteläpohjalaisen lanttalauree-sanan merkitys?

Vastaus: Sanan lanttalaudee (joka eteläpohjalaisittain on äänneasussa lanttalauree) merkitys on ’kauttaaltaan, yltympäri’. Siitä on tietoja Etelä-Pohjanmaan länsi- ja eteläosasta sekä Satakunnasta Karviasta ja Honkajoelta. Sana esiintyy myös muodoissa lanttalaudeehin(sa) ja lanttalaudeen.

Seuraavat murre-esimerkit valaisevat sanan käyttöä: Kyllä mun on niil lantta lauree kruppini (= kroppani, kehoni) kipijä (Ilmajoki); siitä taisi tulla oikeen lautinaanen (= laaja-alainen) saret, kut taivahav veti pilivehen lanttalauree (Kurikka); teill om matokkil laattias oikeel lantta laureehin (Kauhajoki).

Myös sellaisenaan esiintyvällä sanalla laudee (jonka asuja ovat muun muassa laudeehinsa, laudeen ja laudeensa) sekä yhdyssanoilla kauttalaudee, lantalaudee ja lauttalaudee on merkitys ’kauttaaltaan’.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången