Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kohdin

Kysymys: Etsin Suomen murteiden sanakirjasta luumäkeläistä sanaa kohin. En ole kuullut sitä käytettävän missään muualla. Tyypillinen luumäkeläinen sanonta kuuluu: Se on kohin nakkian makune eli ’varsin napakan tuntuinen’. Sanaa käytetään Luumäellä monissa yhteyksissä, mutta käytetäänkö sitä missään muualla?

Vastaus: Koska Suomen murteiden sanakirjassa hakusanat ovat yleiskielisessä tai yleiskielistetyssä muodossa, täytyy hakea sanaa kohdin. Sanakirjan kohdin-artikkeli on melko laaja, mutta merkityksessä ’jokseenkin, melko, koko lailla, varsin’ sana tunnetaan suppeammalla alueella, jonka ydintä ovat kaakkoishämäläiset murteet ja kaakkoismurteiden läntisimmät osat – siis alue, johon Luumäkikin kuuluu.

Mainitsemanne merkitys on kohdin-artikkelin ensimmäisenä ryhmänä. Esimerkeistä viimeisenä on tieto myös Luumäeltä: Sehä ol jo kohin iso pojaj jolkki sillo.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus