Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Hailapillillään

Kysymys: Kun lammilaisella lapsella on kuumetta ja silmät ovat väsyneet ja seisovat, niin sanotaan että ”silmät on hailapillillään”. Onko sana muuallakin käytössä? Etymologiakin kiinnostaa.

Vastaus: Suomen murteiden sanakirjan painettuna ilmestyneessä 2. osassa mainitaan Lammin ympäristöstä tämäntapaisia ilmauksia. Hollolassa on voitu kysyä: Olekkos sa kipeä, kun olet nii hailapillin (= alakuloisen) näköi? Asikkalassa taas raukeina olevien silmien on sanottu olevan hailapillaan ja Hollolassa hailassa, siis samaan tapaan kuin Lammin esimerkissä, jossa silmät ovat hailapillillään. Lisäksi Padasjoella hailappi on tarkoittanut kalpeaa tai vaaleaa. Nämä saattaisivat olla sukua ’laimeaa, kalpeaa, sameaa’ yms. tarkoittaville sanoille hailakka, hailea, haalea ja halea.

Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången