Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2017

28.8.2017 11.33

Geenisakset

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana elokuussa 2017 on geenisakset.

Yksi uusimmista keksinnöistä geenimuokkauksen alalla on geenisaksiksi, geenileikkuriksi ja CRISPR-leikkuriksi kutsuttu menetelmä. Saksista tai leikkurista puhutaan siksi, että menetelmässä tietty dna:ta pätkivä entsyymi ohjataan haluttuun dna-kierteen kohtaan, josta se leikkaa pois haitallisia pätkiä. Tekniikalla voidaan myös lisätä toivottuja osia dna-kierteeseen.

Geenisaksia on käytetty jo usean vuoden ajan mikrobeihin, kasveihin ja eläimiin, mutta tänä vuonna menetelmää on testattu ihmisalkioon. Elokuun alussa Nature-verkkolehdessä kerrottiin Yhdysvalloissa tehdystä kokeesta, jossa alkiolta korjattiin geenisaksilla erään sydänlihassairauden aiheuttava geenimuunnos. Tekniikalla voisi siis ehkäistä periytyviä tauteja, joten uusien sukupolvien vauvat saisivat perimässään korjatun geenin.

Geenisakset on vielä epävarma menetelmä. Sitä kehitettäessä onkin välttämätöntä varmistua siitä, että toiminta on turvallista ja eettisesti kestävää.


Palaa otsikoihin