Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2017

1.12.2017 10.20

Yhdyslääkäri

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana marraskuussa 2017 on yhdyslääkäri.

Pian Suomessa aletaan kouluttaa uudenlaisia lääkäreitä, nimittäin hospitalisteja. Näiden sairaalassa työskentelevien lääkäreiden tehtävänä on tuoda kokonaisnäkemystä yhä pidemmälle kehittyneeseen erikoissairaanhoitoon. Hospitalisti muun muassa suunnittelee ja koordinoi osastopotilaiden hoitoa.

Sana hospitalisti on lainaa englannista (hospitalist < hospital ’sairaala’). Sen tilalle on kaivattu suomenkielisempää nimitystä, joka kertoisi selvemmin kyseisten lääkäreiden työnkuvasta. Lääkäriseura Duodecimin Lääketieteen sanastolautakunta pohti asiaa ja päätyi suosittamaan nimitystä yhdyslääkäri.

Termissä korostuu yhdyslääkärin rooli eräänlaisena linkkinä potilaan ja erikoisalojen lääkäreiden välillä. Tärkeä on myös yhteydenpidon ja viestinnän näkökulma. Yhdyslääkäri pitää huolen siitä, että potilas ja tämän omaiset ymmärtävät, mitä hoidossa on milloinkin meneillään.

Lue myös:
Hospitalistista yhdyslääkäri (Duodecim, 29.11.2017)

Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången