Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2017

27.1.2017 8.30

Opastutka

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana tammikuussa 2017 on opastutka.

Julkisuudessa on ollut alkuvuodesta esillä näkövammaisten avuksi kehitetty laite, joka on nimetty opastutkaksi. Laitteen on kehittänyt Teknologian tutkimuskeskus VTT. Opastutka kiinnitetään rinnan korkeudelle samaan tapaan kuin sykemittarin lähetinvyö, ja sen voi pukea vaatteiden alle tai päälle. Laite havainnoi esteitä noin viiden metrin säteeltä ja varoittaa käyttäjää niistä värinän tai äänen avulla. Se auttaa välttämään törmäämistä erityisesti pään ja rinnan korkeudella oleviin esteisiin.

Opastutka perustuu radioaaltoja hyödyntävään teknologiaan samoin kuin muutkin tutkat, esimerkiksi säätutka ja puututka. Säätutkalla havaitaan erityisesti pilviä ja sadealueita ja puututkalla puiden lahovikoja; näissä sanoissa alku- eli määriteosat sää ja puu siis kuvaavat, mitä tutkalla havainnoidaan. Peruutustutka puolestaan auttaa peruuttavaa autoilijaa välttämään auton takana oleviin kohteisiin törmäämisen; tässä sanassa määriteosa peruutus kertoo, missä tilanteessa tutkaa käytetään. Opastutka-sanassa yhdyssanan osien suhdetta voidaan kuvailla siten, että laite on oppaana toimiva tutka – siten samalla oikeastaan sekä opas että tutka. Pian näkövammaisten liikkumisen apuna voikin olla paitsi opaskoiria myös opastutkia.


Palaa otsikoihin