Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2017

1.8.2017 11.40

Kaiketon

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana heinäkuussa 2017 on kaiketon.

Lakkiaiset, rippijuhlat, häät ja sekalaiset puutarhakemut kuuluvat kesään. Menua askarrellessaan törmää usein hankaluuteen sovittaa yhteen monenlaiset ruokarajoitteet ja -toiveet. Yhdelle ei sovi vehnä, toinen ei voi syödä muitakaan kotimaisia viljoja. Laktoosin välttely alkaa olla nykykahvipöydässä selviö, mutta kokonaan maidotontakin pitäisi olla. Ratkaisu ruokavaliopalapeliin on kaikettomuus.

Kaiketon ruoka on tavallisesti ainakin maidotonta, gluteenitonta, munatonta ja soijatonta. Kun leipoo täytekakun, mustikkapiirakan tai muun herkun kaikettomalla reseptillä, suuri osa ruoka-aineallergioista ja välttämisruokavalioista tulee automaattisesti huomioiduksi.

Kaikettomia ruokia ja leivonnaisia kutsutaan joskus myös nimityksellä tonton: joidenkin tavallisten ainesosien puuttumisesta kerrotaan toistamalla karitiivijohdinta -ton. Esimerkiksi tonton-kakku leivotaan ilman sokeria ja vehnäjauhoja.


Palaa otsikoihin