Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2016

29.1.2016 13.17

Zikavirus

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana tammikuussa 2016 on zikavirus.

Räkätautikausi on kuumimmillaan, ja influenssavirukset jylläävät. Tammikuun kohutuin pöpö lienee kuitenkin zikavirus. Kyseessä on pääasiassa hyttysten levittämä flaviviruksiin kuuluva RNA-virus, joka aiheuttaa zikataudin. Virus on levinnyt sellaisella vauhdilla, että Latinalaisessa Amerikassa puhutaan jo zikaepidemiasta.

Zikatauti on ihmiselle yleensä vaaraton, ja sen oireita ovat esimerkiksi kuume, ihottuma ja nivelkivut. Raskaana olevan sairastumisella voi kuitenkin olla vakavia seurauksia, sillä tauti saattaa aiheuttaa sikiövaurioita. THL kehottaakin raskaana olevia välttämään epidemia-alueille matkustamista.

Kirjoitusasultaan zikavirusta voi verrata ebolavirukseen. Molemmissa taustalla on erisnimi – Zika-metsä ja Ebola-joki – ja yleensä lääketieteen kielessä tällaiset virusten nimet kirjoitetaan isolla.  Nämä virukset on kuitenkin nimetty suomalaisesta näkökulmasta kovin etäisen ja tuntemattoman paikan mukaan, joten erisnimilähtöisyys hämärtyy helposti. Kielitoimisto suosittaakin kirjoittamaan sanan zikavirus pienellä alkukirjaimella ja ilman yhdysmerkkiä.


Palaa otsikoihin