Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2016

31.5.2016 8.23

Tasapainoskootteri

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana toukokuussa 2016 on tasapainoskootteri.

Paluu tulevaisuuteen -elokuvatrilogian toisessa osassa nähtiin vuonna 1989 ”leijuva rullalauta” (engl. hoverboard; hover ’leijua, leijailla’). Todellisuudessa näyttelijää lautoineen pitivät ilmassa vaijerit. Elokuvan jälkeen monet ovat yrittäneet kehittää vastaavanlaista aitoa lautaa, mutta laboratorio-olosuhteita pitemmälle tällaiset laudat eivät ole vielä leijailleet.

Yksi ”leijulaudan” tunnelmaa tarjoava laite on tasapainoskootteri. Se on sähköl­lä toi­mi­va kaksipyöräinen rullalautamainen kulkuneuvo, jota ohjataan kehon painonsiirtojen avulla. Tasapainoskootterin käyttö tuli Suomen tieliikenteessä lailliseksi vuoden 2016 alusta lähtien.

Englannin kielessä tasapainoskootteria nimitetään yleisimmin self-balancing scooteriksi eli ”tasapainottuvaksi skootteriksi”. Laitteen lempinimenä on englannissa elokuvastakin tuttu hoverboard, josta on muokkautunut myös suomenkielinen lempinimi huuveri. Toisenlaiset huuverit ovat monille tuttuja jo menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin tuon nimityksen saivat (Hoover-tavaramerkin mukaan) pölynimurit – ja huonosti torjuvat maalivahdit.


Palaa otsikoihin