Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2016

30.11.2016 12.04

Sydäniskuri

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana marraskuussa 2016 on sydäniskuri.

Kun sydän pysähtyy, tarvitaan defibrillaattoria eli sähköistä laitetta, jolla sydän yritetään saada taas lyömään. Niitä on tietenkin sairaaloissa ja ambulansseissa, mutta myös työpaikoille ja julkisiin tiloihin on sijoitettu maallikkokäyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita.

Tärkeällä laitteella on kuitenkin mahdoton nimi. Vierasperäisen, merkitykseltään läpinäkymättömän sanan muistaminen on hankalaa – ääntämisestä nyt puhumattakaan. Defibrillaattorin lyhyemmät lempinimet defi ja deffa taas maistuvat hivenen arkisilta ainakin asiatyylisessä ilmaisussa, eikä näistäkään nimityksistä pysty päättelemään kojeen käyttötarkoitusta.

Kielitoimistosta on monet kerrat kyselty, eikö laitteelle tosiaan ole helpompaa nimeä. Ei ole ollut, vaan nytpä on! Lääkäriseura Duodecimin Lääketieteen sanastolautakunta näet suosittaa, että defibrillaattoria voi kutsua kotoisammin sydäniskuriksi. Näppärä uudissana kertoo, mistä on kyse: sydäniskurilla annetaan sydämen seutuun sähköisku, jonka on tarkoitus palauttaa sydämen normaali rytmi.


Palaa otsikoihin