Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2016

28.10.2016 12.19

Saattokellot

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana lokakuussa 2016 on saattokellot.

Lokakuun 12. päivä kello 17 alkoivat Kallion kirkossa Helsingissä soida kirkonkellot. Kyseessä olivat saattokellot, joita soitetaan, kun vainaja siunauksen jälkeen kannetaan ulos kirkosta. Nyt ei kuitenkaan ollut kyse yksittäisistä hautajaisista, vaan päivittäisestä noin kahden viikon tapahtumasta, jolla Kallion seurakunnan kirkkoherra halusi muistuttaa siitä, että Syyriassa ja erityisesti Aleppossa on käynnissä sotarikos ja loputtomat hautajaiset.

Tavoitteena oli, että mahdollisimman moni suomalainen kirkko yhtyisi surukellojen soittoon. Tapahtuma sai suurta huomiota ympäri maailmaa, ja niinpä lokakuun 24. päivään (eli rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivään) asti saattokelloja soitettiin sadoissa seurakunnissa Yhdysvaltoja, Australiaa ja Etelä-Afrikkaa myöten. Saatto- ja surukellojen ohella alettiin puhua Aleppon kelloista.


Palaa otsikoihin