Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2016

29.4.2016 11.51

Liikennekaari

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana huhtikuussa 2016 on liikennekaari.

Sana liikennekaari tuli julkisuuteen, kun hallituksen ehdotus liikenteen uudistamiseksi lähetettiin lausuntokierrokselle. Ehdotus herätti kysymyksiä paitsi sisältönsä (vapautetaanko taksiliikenne, tuleeko tienkäyttö maksulliseksi?) myös sanan kaari merkityksen vuoksi. Miten niin kaari?

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan liikennekaareen, eli uuteen liikennepalveluja koskevaan lakiin, kootaan liikennettä koskevat säädökset. On otettu käyttöön vanha sana kaari, joka on vain sattumalta samannäköinen kuin tutumpi, muotoon viittaava kaari. Jo Ruotsin vallan ajalta peräisin oleva, aiemmin lain osaa tarkoittanut kaari elää edelleen eräiden laajojen lakien nimissä.

Maakaari on kiinteistön luovuttamista, lainhuudatusta ja kiinnitystä koskeva yleisluonteinen laki, ja perintökaari sisältää perintöoikeutta koskevat säännökset. – Vanhan sanan käyttö modernissa yhteydessä voi tuntua hämärältä. Ministeriö ei kuitenkaan ole ensi kertaa asialla: vuoden 2015 alussa tuli voimaan tietoyhteiskuntakaari, johon on koottu sähköistä viestintää koskevat säädökset.


Palaa otsikoihin