Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2016

30.9.2016 9.50

Ilmiöviikko

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana syyskuussa 2016 on ilmiöviikko.

Lehdessä kyseltiin oppilaiden kokemuksia ilmiöviikoista. Siis mistä? Sana ilmiö on totuttu näkemään yhdyssanan jälki- eli perusosana; tästä esimerkkeinä vaikkapa uudissanat netti- ja someilmiö.

Merkitykseltään melko abstrakti sana ilmiö on siis nyt päässyt myös yhdyssanan alku- eli määriteosaksi: peruskoulun opetuksessa korostetaan nykyisin ilmiöpohjaista oppimista, josta on alettu puhua lyhyesti ilmiöoppimisena. Se tarkoittaa samaan aihepiiriin paneutumista eri oppiaineiden näkökulmista. Näin asiasta saadaan entistä kokonaisvaltaisempi kuva. Tarkasteltavana voi olla melkein mikä tahansa ilmiö avaruudesta ympäristönsuojeluun.

Jos tuntee sanan ilmiöoppiminen, voi ehkä tunnistaa myös sanan ilmiöviikko, jolla tarkoitetaan ilmiöopetukseen ja sen tuloksiin keskittyvää kouluviikkoa. Ihan uudesta asiasta ei ole kyse, vaan samaan tapaan opetusta on järjestetty ennenkin eri teemakokonaisuuksien ja projektien yhteydessä.


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången