Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2015

27.2.2015 13.23

Troikka

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana helmikuussa 2015 on troikka.

Helmikuussa 2015 euromaat ovat käyneet tiukkoja neuvotteluja Kreikan velkaohjelmasta, ja harva se päivä mediassa on esiintynyt sana troikka (engl. troika). Tässä yhteydessä troikka merkitsee euromaiden velkaohjelmia valvovaa kolmikkoa: Euroopan keskuspankkia, Euroopan komissiota ja Kansainvälistä valuuttarahastoa. Kreikan uusi hallitus on tosin saanut tarpeekseen koko troikka-sanasta, ja velkavalvontakolmikosta puhutaankin nyt myös instituutioina. – Aiemmin troikalla on tarkoitettu EU-kielessä kokonaisuutta, joka muodostuu kulloisestakin EU:n puheenjohtajamaasta sekä sen edeltäjästä ja seuraajasta.

Suomen kieleen sana troikka on tullut aikoinaan venäjästä kolmivaljakon merkityksessä, ja kuvallisesti sitä on käytetty kolmen hengen johtajistosta. Hevosia, ihmisiä, instituutioita, valtioita – troikalla on vetovoimaa!


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången