Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2015

26.11.2015 14.02

Nakukakku

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana marraskussa 2015 on nakukakku.

Yksi vuoden 2015 suosituimmista leivonnaisista on ollut sisältönsä peittelemättömästi paljastava nakukakku (engl. naked cake). Alkuperäkieltä mukaillen myös alastomaksi kakuksi nimitetyssä trenditäytekakussa ei ole olennaista se, mistä aineksista se on tehty vaan miltä se näyttää.

Nakukakkua ei viimeistellä huolellisesti joka puolelta, vaan sen reunat jätetään ilman kuorrutetta tai muuta peitettä. Näin kakkupohja- ja täytekerrokset jäävät reilusti näkyviin. Viimeistelystä kiinnostumaton nakukakun tekijä voi huoletta unohtaa pikkutarkan koristelun ja antaa kakun täytteiden pursuta rennosti kakkupohjakerrosten välistä. Kakun päälle voi kuitenkin halutessaan viritellä vaikka kuinka villin koristelun.

Kun kakun kerrokset jäävät reunoilta näkyviin, on helppoa leikitellä kakkupohjaviipaleiden ja täytteiden väreillä. Mielikuvituksellisesti tehty monikerroksinen nakukakku kelpaa hyvin vaikkapa juhlavaksi hääkakuksi.


Palaa otsikoihin