Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2015

30.9.2015 15.09

Järjestelykeskus

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana syyskuussa 2015 on järjestelykeskus.

Turvapaikanhakijoiden virta maailman kriisialueilta yltää Suomeenkin, ja sen hallitsemiseksi Tornioon on perustettu turvapaikanhakijoille tarkoitettu järjestelykeskus. Sana on tullut nopeasti tutuksi, vaikka tähän asti se on ollut vain sotilasalan ja väestönsuojelun termi.

Sanastokeskus TSK:n Varautumisen ja väestönsuojelun sanaston mukaan järjestelykeskusta tarvitaan mahdollisissa oman väestön evakuointitapauksissa, mutta samaa sanaa käytetään myös pakolaisten vastaanotto- ja rekisteröintipaikasta. Järjestelykeskuksessa maahan saapuvat turvapaikanhakijat rekisteröidään, ennen kuin he voivat jatkaa matkaansa vastaanottokeskuksiin.

Kansainvälisissä uutisissa vastaavista paikoista on käytetty nimitystä hotspot. Sanalla on monia muitakin merkityksiä, mutta pakolaisiin liittyvänä EU-terminä se käännetään järjestelykeskukseksi. 


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången