Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2015

4.1.2016 9.35

Älykiekko

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana joulukuussa 2015 on älykiekko.

Jääkiekkoa pelataan pian älykiekolla. Jo tulevan vuoden tammikuussa tamperelaisjoukkueet Tappara ja Ilves ottavat tämän uuden välineen käyttöönsä.

Älykiekko lähettää jäähallissa oleviin antenneihin signaaleja, joiden avulla pelivälineen sijainnista ja liikkeestä saadaan tarkkaa reaaliaikaista dataa. Tällä tiedolla on monenlaista käyttöä esimerkiksi valmennuksen ja pelitapahtumien tilastoinnin työkaluna. Ottelun seuraamisesta saa enemmän irti, kun voi paneutua maaleja ja maalisyöttöjä yksityiskohtaisempaan tilastotietoon ja vaikka lyödä vetoa kovimman lämärin laukojasta tai eniten kiekkoa hallussaan pitävästä pelaajasta. Älykiekko liittyykin penkkiurheilijoiden keskuudessa suosiotaan kasvattavaan tilastoviihteeseen (engl. datatainment).

Jääkiekko on joulun aikaan ajankohtainen peli, sillä tapaninpäivänä alkoi Helsingissä jääkiekon nuorten MM-turnaus. Siellä ei vielä älykiekkoa nähdä, mutta toivottavasti Nuoret Leijonat esittävät kotikisoissa iloista taitokiekkoa.


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången