Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2015

28.8.2015 10.18

Aavepyörä

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana elokuussa 2015 on aavepyörä.

Elokuun alussa tapahtui Helsingissä pyöräilijöitä ja muitakin liikenteessä kulkijoita järkyttänyt, kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa autoilijan epäillään ajaneen tahallaan pyöräilijän päälle. Maailmalla pyöräharrastajien keskuudessa yleistyneen tavan mukaan onnettomuuspaikalle toimitettiin pian aavepyörä.

Tällainen muistopyörä on maalattu kokonaan valkoiseksi, ja yleensä se on kiinnitetty esimerkiksi lyhtypylvääseen tai aitaan. Joskus pyörään on ripustettu kyltti, jossa kerrotaan onnettomuudessa kuolleen nimi ja turmapäivä.

Aave- eli haamupyörällä muistetaan onnettomuuteen joutunutta pyöräilijää, mutta lisäksi sen tarkoitus on kertoa ohikulkijoille siitä, että liikenne on joukkuepeliä. Välinpitämättömyydellä ja varomattomuudella voi olla vakavat seuraukset.


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången