Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2011


Palaa otsikoihin

Tammikuu: sahasää

Sana sahasää on esiintynyt tiedotusvälineissä viittaamassa kovien pakkasten ja suojasään välillä tiheästi vaihtelevaan säähän. Samasta ilmiöstä on  käytetty myös ilmausta jojosää.

Palaa otsikoihin

Helmikuu: jasmiinivallankumous

Tunisiassa vuoden 2011 alussa tapahtunut kansannousu, joka sai nimensä Tunisian kansalliskukasta jasmiinista (ja mm. Portugalin v. 1974 neilikkavallankumouksen mallin mukaan). Demokratiaa vaativa liikehdintä levisi nopeasti muihinkin Pohjois-Afrikan arabimaihin. Nimitys jasmiinivallankumous ylitti valtioiden rajat niin, että Kiinassa asti kutsuttiin kansalaisia kadulle jasmiinimielenosoituksiin.

Palaa otsikoihin

Maaliskuu: magnitudi

Japanin maaliskuinen maanjäristys nosti pintaan sanan magnitudi. Magnitudi tarkoittaa suuruutta tai voimakkuutta, tässä nimenomaan maanjäristyksen voimakkuutta. Käsitteenä se on ominaisuus (kuten tilavuus), ei mittayksikkö (kuten litra). Perinteinen Richterin asteikko on yksi tapa määrittää järistyksen magnitudi.

Palaa otsikoihin

Huhtikuu: jytky

Eduskuntavaalien yhteydessä kaikkialle kajahtanut sana jytky kuvaa Suomen murteiden sanakirjan mukaan jotain suurta tai äänekästä. Vaikkapa tukki tai hevonen voi olla jytky, samoin jysäys tai pamaus. Sanaa käytetään enemmän itä- kuin länsimurteissa, mutta myös Heikki Paunosen slangisanakirja tuntee jytkyn pamauksen ja räjähdyksen merkityksessä. – Sana on tuttu myös Tyko Sallisen maalaistansseja kuvaavasta maalauksesta Jytkyt. Ks. myös .

Palaa otsikoihin

Toukokuu: ilmaveivi

Urheilukielen sanalla ilmaveivi tarkoitetaan mailalla ilmassa tehtävää kiepauttavaa liikettä, jonka aikana pallo tai kiekko pysyy mailan lavassa. Sanaa on käytetty jo 1990-luvulta lähtien varsinkin salibandyn ja sählyn harrastajien keskuudessa. Muillekin suomalaisille sana tuli tutuksi jääkiekon MM-kisojen yhteydessä, kun Suomen maajoukkueen hyökkääjä Mikael Granlund teki Suomi­–Venäjä-ottelussa tärkeän maalin juuri ilmaveivillä. Ks. myös Sana sanasta.

Palaa otsikoihin

Kesäkuu: sixpack

Kevään hallitusneuvottelut ovat laajentaneet  lainasanan sixpack  merkityskirjoa. Tällä hetkellä sana viittaakin ensisijaisesti kuuden puolueen hallitukseen. Sixpack-sanaa käytetään myös  kuuden (olut)pullon kartonkipakkauksesta sekä treenatuista vatsalihaksista – siis ns. pyykkilautavatsasta, jossa suorat vatsalihakset näkyvät kuusijakoisena kokonaisuutena. Oxford English Dictionary -sanakirjan mukaan nämä kaksi merkitystä ovat käytössä myös englannissa, mutta sana kirjoitetaan yhdysmerkillä: six-pack. Suomessa sixpack-sanaa on käytetty lisäksi puhuttaessa kuuden suurimman kaupunkimme kokonaisuudesta. Sanan kotoperäinen vastine on kuusikko (= kuuden muodostama ryhmä), joksi uutta hallitustakin on nimitetty.

Palaa otsikoihin

Heinäkuu: lokkisota

Lokkisota on esiintynyt tiedotusvälineissä, kun on uutisoitu ihmisten ruokia toreilla näpistelevistä lokeista. Sana kuvaa niitä ponnisteluja, joilla linnut on yritetty saada aisoihin. Lokkisota on tuttu jo vuodelta 2009, mutta sitä alettiin käyttää uudelleen tänä kesänä, kun Helsingin Kauppatorille viritettiin lokeilta suojaava verkko. Vastaavia ilmauksia on esiintynyt mediassa aiemminkin: esimerkiksi rottien tuhoamisyrityksistä on puhuttu rottasotana. Sana sota tarkoittaa yleensä organisoitua aseellista taistelua, mutta se voi myös kuvata kamppailua jotakin epäkohtaa tai vitsausta vastaan. Koska sota on voimakas ja tunnepitoinen sana, lokkisota herättää mielikuvia varsin järeistä keinoista lintuja vastaan.

Palaa otsikoihin

Elokuu: pop-up

Elokuun lopulla vietettiin eri puolilla Suomea Ravintolapäivää. Silloin oli kenen hyvänsä mahdollista toteuttaa toiveensa omasta ravintolasta ja perustaa yhdeksi päiväksi tai illaksi pop-up-ravintola (tai pop up  -ravintola) eli väliaikais- tai tilapäisravintola. Ilmiö on levinnyt meille Englannista, jossa tällaiset ravintolat pompsahtivat (engl. pop up) suosioon jo pari vuotta sitten. Näitä väliaikaisravintoloita putkahtaa milloin minnekin joko yhdeksi illaksi tai muutamaksi viikoksi. Ravintoloista ilmiö on levinnyt laajemmallekin: on pop-up-baareja, -kahviloita, -myymälöitä, -kyläkauppoja ja jopa yhden illan pop-up-teatteriesityksiä.

Palaa otsikoihin

Syyskuu: paperiton

Adjektiivi paperiton on tullut tutuksi erilaisissa yhteyksissä, joissa asioita hoidetaan sähköisesti. Kyseessä voi olla esimerkiksi paperiton toimisto tai paperiton lasku. Paperiton-sanan uusin käyttö perustuu sanan paperi erikoismerkitykseen ’määrähenkilöä koskevia tietoja sisältävistä asiakirjoista’. Paperittomista puhuttaessa tarkoitetaan siirtolaisia, jotka asuvat maassa vailla oleskelulupaa (tai vailla henkilöpapereita) ja siten myös vailla kaikkia oikeuksia. Paperittomia on Euroopassa miljoonia.

Palaa otsikoihin

Lokakuu: hidaskassa

Lokakuussa lehdissä ja televisiossa sai huomiota uutinen hidaskassoista, joita kokeillaan eräissä myymälöissä. Hidaskassalla voi rauhassa jutella kassamyyjän kanssa ja saada apua asioimiseen. Vuoroaan voi odottaa nojatuolissa istuen: ”Elä hättäile”, kehottaa kassan yläpuolella oleva kylttikin. Idea hidaskassasta on syntynyt Tekesin rahoittamassa palvelututkimushankkeessa, ja sen ovat toteuttaneet Aalto-yliopisto ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Nuorten espoolaisten kehitysvammaisten aivoriihessä syntyi ajatus kaupan kassasta, jolla asioidessa ei tarvitse kiirehtiä, ja hidaskassakokeilun ovat ottaneet omakseen myös vanhukset ja lapsiperheet.

Hidaskassa on syytä kirjoittaa yhdyssanaksi. Erikseen kirjoittaminen voisi synnyttää mielikuvan hitaasta kassamyyjästä eikä leppoisasta kassalla asioimisesta.  Sanan alkuosa on taipumaton: asioidaan hidaskassalla eikä hitaallakassalla samalla tavoin kuin ajetaan hidaskadulla eikä hitaallakadulla.

Palaa otsikoihin

Marraskuu: korvavalo

Kaamosmasennusta vastaan on kehitetty monenlaista valohoitoa. Esimerkiksi vähitellen kirkastuva sarastusvalolamppu on ollut markkinoilla jo vuosituhannen vaihteesta. Viimeistään tänä syksynä kaamoksesta kärsivät ovat löytäneet korvavalolaitteen, jonka valon väitetään vaikuttavan korvakäytävän kautta suoraan aivoihin – tieteellistä näyttöä tosin vielä odotellaan. Vempain muistuttaa ulkoisesti mp3-soitinta nappikuulokkeineen, ja sen vuoksi siitä käytetään nimityksiä valokuulokkeet ja kirkasvalokuulokkeet. Kuulon kanssa laitteella ei ole mitään tekemistä; niinpä sen nimeksi on ehdotettu myös kuulokkeiden mallin mukaista sanaa valokkeet. Moni puhuu kuitenkin laitetta tarkoittaessaan monikossa korvavaloista ja niiden ”vaikuttavaa ainetta” tarkoittaessaan yksikössä korvavalosta.

Palaa otsikoihin

Joulukuu: karppi

Ennen karppi tunnettiin vain suurikokoisena särkikalana. Sitä on syöty varsinkin Keski-Euroopassa, ja esimerkiksi Tšekissä se on ollut suosittu joulukala. Mutta kun muualla syödään jouluna karppia, meillä pohditaan nyt, ”mitä karppi syö jouluna” – siis mitä vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattava eli karppausta harrastava henkilö voi ottaa perinteisestä joulupöydästä. Karppi tarkoittaa siis tässä yhteydessä samaa kuin karppaaja. Sanat eivät ole uusia, mm. Kielikellossa niistä kirjoitettiin jo vuonna 2007. Tämän syksyn aikana lisääntynyt harrastus ja siitä käyty keskustelu ovat nostaneet sanat kuitenkin yhä enemmän esiin. On tullut myös uusia yhdyssanoja kuten karppileipä eli karppausleipä, joka tarkoittaa vähähiilihydraattista leipää. Karppi näyttää esiintyvän myös adjektiivina: joku on huomannut, että perinneruokakirjassa on ”hämmästyttävän karppi ruokaresepti” ja joku toinen on todennut, että ”kaikki perusruokahan on karppia jouluna paitsi perunalaatikko”.

Palaa otsikoihin