Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2019

29.3.2019 10.24

Muumipuisto

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana maaliskuussa 2019 on muumipuisto.

Maaliskuussa avattiin Japaniin Moominvalley Park, ensimmäinen Suomen ulkopuolella oleva muumipuisto (ilmauksen voi kirjoittaa myös Muumi-puisto, sillä Muumi on tavaramerkinkin nimi). Paikalle odotetaan vuosittain peräti miljoonaa kävijää. Suomessa muumit asuvat Naantalin Muumimaailmassa, jota Japanin muumipuisto maksullisena teemapuistona vastaa.

Muumit ovat suomalaisen kirjailijan ja taiteilijan Tove Janssonin luomia hahmoja, jotka esiintyvät kirjoissa, sarjakuvissa, elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hahmojen suuri suosio perustunee muumitarinoiden monipuolisuuteen: välillä tempaudutaan vaarallisiin seikkailuihin, välillä taas rauhoitutaan muumifilosofian ja Muumimamman herkkujen äärelle.

Japanissa hahmot nousivat suosioon 1990-luvun televisiosarjan myötä. Muumit elävät jälleen yhtä kukoistuskausistaan, kun uusi kansainvälinen muumisarja (tai Muumi-sarja) alkoi kevättalvella 2019.

Muumien maa. Kuva: Vesa Heikkinen.
Muumien maa. Kuva: Vesa Heikkinen.


Palaa otsikoihin