Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2019

28.2.2019 12.46

Kiskohissi

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana helmikuussa 2019 on kiskohissi.

Onko se panssariauto vai hiilivaunu? Kenties liikkuva savustuspönttö? Ei, sehän on Turun seudun joukkoliikennettä täydentävä funikulaari! Siis rinteessä kaltevaa rataa pitkin kulkeva, vaijerin vetämä vaunu.

Kun Turun Sanomat julkaisi videon Kakolanmäen kiskohissin korin nostamisesta raiteilleen, sosiaalisen median kanavat tulvahtivat täyteen huvittuneita kommentteja ja kuvamanipulaatioita. Uutukaisen maisemahissin helmikuinen todellisuus oli naljailijoiden mielestä kaukana aurinkoisessa havainnekuvassa piirretystä visiosta.

Turun funikulaarin eli kiskohissin havainnekuva ja todellisuus. Kuva: Jyrki Vainio. Julkaistu Turun Sanomissa 8.2.2019.
Turun funikulaarin eli kiskohissin havainnekuva vastaan todellisuus. Kuva: Jyrki Vainio. Julkaistu Turun Sanomissa 8.2.2019.

Saatiinpa sitten mitä tilattiin tai ei, selvää on, että uusi kulkupeli herättää keskustelua. Siinä missä suurta yleisöä kiinnostaa hytillisen kaapelihissin ulkonäkö ja hintalappu, kielen asiantuntijoita puhuttaa sen nimitys. Turun seudun joukkoliikenteen Fölin verkkosivuilla kirjoitetaan funikulaarista eli rinnehissistä. Funikulaari-nimitys on kuitenkin hankalan läpinäkymätön, ja rinnehissi sekoittuu helposti laskettelurinteiden hiihtohisseihin. Wikipediassa synonyymiksi tarjotaan teknisen kuuloista kiskoköysirataa.

Selkein nimi kiskoja pitkin kulkevalle hissille olisi kiskohissi. Esimerkiksi Kolin kävijöitä on palvellut kiskohissi jo parikymmentä vuotta. Aika ja Turun Fölikulaarin käyttöönotto näyttävät, mikä nimityksistä vakiintuu käyttöön.


Palaa otsikoihin