Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2019

31.1.2019 10.20

Grooming

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana tammikuussa 2019 on grooming.

Eräässä television keskusteluohjelmassa asiantuntijat käyttivät sanaa grooming [gruumiŋ] yhtä itsestäänselvänä kuin vaikkapa sanoja curling tai doping. Moni katsoja lienee kuitenkin höristänyt korviaan, ja joku on saattanut miettiä, mitä tekemistä termillä on sukimisen tai siistimisen kanssa – sitähän englannin grooming ainakin tarkoittaa. Ohjelman puheenaiheena olivat kuitenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuneet, varsinkin sosiaalisen median välityksellä valmistellut seksuaalirikokset.

Väestöliiton mukaan groomingilla tarkoitetaan ”tapahtumaketjua, jossa yleensä aikuinen valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä”. Rikoslakiin on lisätty vuonna 2011 ns. grooming-pykälä, jossa käytetään ilmausta ”lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin”. Lain mukaan houkutteleminenkin on siis rikos.

Sanalle grooming etsitään suomenkielistä vastinetta. Ilmiöstä on käytetty muun muassa ilmauksia seksiin houkuttelu, nettihoukuttelu ja nettiviettely. Nämä ovat monissa yhteyksissä käyttökelpoisia, mutta eivät kuvaa täsmällisesti rikoslaissa tarkoitettua toimintaa.


Palaa otsikoihin