Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

26.1.2018 10.15

Pandadiplomatia

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana tammikuussa 2018 on pandadiplomatia.

Suomi on saanut uusia asukkaita Kiinasta. Pandapariskunta on viimein saapunut Ähtäriin, jonka eläinpuistoon nyt odotetaan yleisöryntäystä. Kritiikkiäkin on kuultu: paheksuttu hintaa ja muistutettu, että pandojen avulla tehdään politiikkaa. Suomi on nimittäin saanut osansa pandadiplomatiasta. Sillä luodaan myönteistä kuvaa kovaotteisena pidetystä maasta ja lisäksi palkitaan ystävällismielisyydestä maata kohtaan.

Pandadiplomatia-käsitteen synty liittyy etenkin Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden parantamiseen 1970-luvulla, jolloin pandoja lähetettiin Washingtonin eläintarhaan. Tuoreita pandadiplomaatteja löytyy paitsi Ähtäristä, myös Berliinin eläintarhasta. Diplomatiahan on monimuotoista, ja sitä harjoitetaan myös urheilun yhteydessä: kun presidentti Nixon lähetti Kiinaan pöytätennisjoukkueen suhteiden parantamiseksi, puhuttiin pingpong-diplomatiasta.

Diplomaattisia suhteita voi parantaa ja ylläpitää, vaikka ne olisivat jo valmiiksi hyvät. Suomen hyväntahdon lähettiläitä ovat muumit, joiden kerrotaan harjoittaneen muumidiplomatiaa Suomen suurlähetystössä Tokiossa. 


Palaa otsikoihin