Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

31.5.2018 10.20

Tietosuoja-asetus

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana toukokuussa 2018 on tietosuoja-asetus.

Viime viikkoina sähköpostilaatikoihin on tykitetty pumaskoittain tietosuojaan liittyviä ilmoituksia. ”Yksityisyytesi on meille tärkeää”, ”X huolehtii tietoturvastasi”, ”Y:llä hommat hanskassa” – on monta tapaa pyytää asiakasta tutustumaan päivitettyihin tietosuojaehtoihin.

Viestitulvan syy on Euroopan unionin uusi tietosuoja-asetus, joka astui voimaan perjantaina 25. toukokuuta. EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ja sitä täsmentävän kansallisen tietosuojalain tarkoituksena on lisätä läpinäkyvyyttä henkilötietojen käsittelyyn. Jatkossa yksityishenkilön on esimerkiksi helpompi saada henkilörekisterin pitäjältä itselleen tiedot, joita hänestä on tallennettu.

Yleinen tietosuoja-asetus on ollut kirkkaasti kohdevalaistuna myös mediassa. Usein asetuksesta kirjoitetaan läpinäkymättömällä lyhenteellä GDPR, joka tulee englanninkielisestä nimityksestä general data protection regulation. Lyhenteen käyttö ei kuitenkaan ole suurelle yleisölle viestittäessä tarpeen, sillä nimitys tietosuoja-asetus on sellaisenaan ytimekäs ja selkeä.

Kotuksen tietosuojakäytäntö


Palaa otsikoihin