Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

20.6.2018 9.35

Ruokakoira

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana kesäkuussa 2018 on ruokakoira.

Koiranvirka voisi nykyisin tarkoittaa muutakin kuin viheliäistä tointa, koska työelämässä on mukana monenlaisia tarpeellisia ja ammatissaan päteviä ”virkakoiria”. Vanhan vahtikoiran lisäksi töitä paiskivat miinakoira, palokoira, passikoira, homekoira, huumekoira, kaverikoira, kirjasto- eli lukukoira ja moni muu.

Uusimpana tulokkaana on ruokakoiraksi koulutettu kultainennoutaja Aino. Se on Vaalimaan tullissa palveleva rajakoira, joka on profiloitunut nuuskimaan matkatavaroita löytääkseen niistä eläinperäisiä elintarvikkeita. Aino etsii erityisesti lihatuotteita, koska niiden välityksellä Suomeen saattaa levitä afrikkalainen sikarutto.

Uusien yhdyssanojen merkitys paljastuu usein vaivatta, mutta ilman asiayhteyttä sanat voivat hämätä kuulijaansa. Esimerkiksi sana ruokakoira voi synnyttää vastaanottajassa tulkinnan ’ravinnoksi käytettävä, ruuaksi valmistettava koira’, jos tulkinnan perustana ovat sellaiset mallisanat kuin ruokakasvi, ruokamakkara tai ruokaperuna. Ainakin toistaiseksi tällainen ajatusmalli vie harhaan, vaikka suomalainen ruokakulttuuri onkin viime vuosikymmeninä vauhdilla kansainvälistynyt.


Palaa otsikoihin