Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

28.9.2018 15.38

Lukuhaaste

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana syyskuussa 2018 on lukuhaaste.

Syyskuun 8. päivänä vietettiin kansainvälistä lukutaitopäivää. Suomessa on totuttu rehentelemään kansalaisten erinomaisella lukutaidolla, ja esimerkiksi PISA-tutkimusten mukaan suomalaisnuoret ovatkin mestarilukijoita.

Henkseleiden paukutteluun ei kuitenkaan ole aihetta, sillä nuorten lukutaidon on viime vuosina todettu heikentyneen yhtä jalkaa lukuinnon laantumisen kanssa. Lisäksi Suomessakin on koko joukko aikuisia, joiden lukutaito ei ole nykyarjen vaatimusten tasalla.

Hyvä tapa sytyttää lukukipinä on tarttua lukuhaasteeseen. Sen avulla on helppo löytää uutta luettavaa ja motivoida itsensä lukuharrastuksen pariin. Yleensä erilaisten lukuhaasteiden perusajatuksena on lukea mahdollisimman paljon erilaisia kirjoja tietyn ajan kuluessa. Lukuhaasteeseen kuuluvia kirjoja ei ole nimetty etukäteen, vaan ne voi valita itse haasteessa annettujen vinkkien mukaan, kuten ”kirjan nimessä on vain yksi sana”, ”kirjasta on tehty elokuva” tai ”kirja on julkaistu syntymävuonnasi”.


Palaa otsikoihin