Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

30.8.2018 14.24

Kävelyjalkapallo

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana elokuussa 2018 on kävelyjalkapallo.

Jalkapallon MM-turnaus oli kuluneen kesän suurimpia kansainvälisiä mediatapahtumia. Jalkapallokesään kuuluu myös Kukunori Cup, Helsingissä elokuun lopulla pelattu Suomen ensimmäinen turnaus kävelyjalkapallossa eli rennommin kävelyfutiksessa. Kisan järjestivät mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten kulttuuritoimintaa edistävä Kukunori ry, Suomen Palloliitto ja Punainen kortti rasismille -hanke.

Kävelyjalkapallo (engl. walking football tai slow football) keksittiin Isossa-Britanniassa kuluvan vuosikymmenen alussa. Uuden urheilumuodon kehittämisen lähtökohtana oli ehkäistä ikääntyvien miesten sosiaalista syrjäytymistä. Nyt tämä lempeä laji on levinnyt jo kymmeniin maihin, ja Suomessakin se on tunnettu jo vuosia.

Kyseisen jalkapallomuunnelman tärkein sääntö on juoksusta pidättäytyminen, ja kiellettyä on myös fyysinen kontakti. Laji soveltuu mainiosti ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille, mutta miksei myös muille rauhallisen joukkueurheilun suosijoille.


Palaa otsikoihin