Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

1.8.2018 12.23

Käristyskupoli

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana heinäkuussa 2018 on käristyskupoli.

Säästä puhuminen on aina ajankohtaista. Tänä kesänä valveutunut säästä keskustelija ei puhu helleaallosta vaan käristyskupolista. Käristyskupoli on leikillinen versio hellekupolista, joka tulee englannin kielen ilmauksesta heat dome. Se tarkoittaa pitkäksi aikaa paikoilleen jäävää lämpöä. Meteorologiassa samankaltaista ilmiötä selittää termi sulkukorkea eli omega block. Siinä korkeapaineen seisahtuminen aiheuttaa kesän pitkät hellejaksot ja talven kovat pakkaset.

Ilman tekstiyhteyttä käristyskupoli ei tuo mieleen sääilmiötä, vaan voi herättää mielikuvan pallogrillistä. Tarkoittaahan käristäminen paistamista ja ruskistamista, ja kupoli puolestaan muistuttaa grillin pallomaisesta muodosta.

Käristyskupolin lisäksi ilmiöstä käytetään muitakin kuumia ”hittisanoja” kuten helleinferno ja helletti. Helleinferno muistuttaa viimetalvisesta lumi-infernosta. Helletti puolestaan on kontaminaatio eli yhdistelmäsana sanoista helle ja helvetti. Näitä voi olla houkutus käyttää etenkin silloin, kun helle ottaa kupoliin.


Palaa otsikoihin