Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

25.10.2018 9.30

Ilmastoahdistus

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana lokakuussa 2018 on ilmastoahdistus.

Yhdestä Thaimaan-lennosta pöllähtää ilmakehään saman verran hiilidioksidia kuin kahdeksan vuoden naudanlihan syönnistä. Samoan saaren rannikolla vedenraja on paikoin hivuttautunut jo 50 metriä sisämaahan. Joko ahdistaa? Et suinkaan ole ainoa.

Ilmastoahdistus, pelko ja huoli ilmastonmuutoksesta, on kaapannut valveutuvat kansalaiset kouriinsa. Se näkyy ja tuntuu kuten mikä tahansa ahdistus: oireet voivat vaihdella esimerkiksi alakulosta unettomuuteen. Aalto-yliopistossa on tänä vuonna järjestetty ensimmäiset keskusteluryhmät ympäristön tilasta ahdistuneille, mutta ilmiön tutkiminen on vielä alkutekijöissään.

Yksi ilmastoahdistuksen ilmentymä oli Helsingissä järjestetty ilmastomarssi, jolla vaadittiin poliittisilta päättäjiltä ärhäkämpiä ilmastotekoja. Mielenosoitus liittyi kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n lokakuun alkupuolella julkaisemaan raporttiin. Marssi oli suurin Suomessa järjestetty ilmastoaiheinen mielenosoitus – mikä kertoo varsin selvästi, että huoli ja ahdistus on yhteinen.


Palaa otsikoihin