Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2018

27.4.2018 10.45

Flossaus

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana huhtikuussa 2018 on flossaus.

Lapsetko aina kiinni kännyköissään ja nettipeleissään? Eivät suinkaan, kyllä he liikkuvatkin: alakouluikäiset keikkuvat nyt koulujen pihoilla hittitanssin liikkein, kuten heidän vanhempansa aikoinaan tiputanssin tai macarenan tahtiin.

Kyseessä on flossaus (engl. floss dance), joka sekä piristää että rentouttaa. Englannin sana floss tarkoittaa ensisijaisesti hammasvälien puhdistamista hammaslangalla eli lankaamista. Flossaajat heiluttavat lantiotaan puolelta toiselle ja käsiään edestakaisin lantion edessä ja takana; nämä edestakaiset liikkeethän muistuttavat hammaslangan käyttöä.

Koulupihojen lisäksi flossia eli "hammaslankatanssia" on nähty myös esimerkiksi vanhojentansseissa, tv-ohjelmien juonnoissa ja urheilijoiden tuuletuksissa. Maailmanlaajuiseksi trendiksi tanssi nousi viime vuonna, kun amerikkalainen teini Russell Horning flossasi Katy Perryn keikalla Saturday night live -ohjelmassa.


Palaa otsikoihin