Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kuukauden sanat 2017

Doodlailla

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden sana helmikuussa 2017 on doodlailla.

Kun ajatus karkailee kuunnellessasi jotain, mitä pitäisi muistaa, voit ottaa avuksesi doodlailun. Ehkä olet harrastanutkin sitä esimerkiksi koulun penkillä, kokouksissa tai puhelimessa, mutta et ole kiinnittänyt siihen erityistä huomiota – tai kenties olet saanut siitä moitteita. Se voi nimittäin tuottaa sotkua. Kysymyksessä on päämäärätön piirtely, joka tuntuu tuottavan kuvia tai kuvioita kuin itsestään.

Verbi doodlailla (tai doodlata) on lainaa englannista: doodling merkitsee muun muassa vetelehtimistä, mutta myös ajatuksetonta piirtelyä ja töhertelyä. Substantiivi doodle voi puolestaan tarkoittaa doodlauksen avulla tuotettua piirrosta (taikka kuvaa laajemmassakin merkityksessä, kuten Googlen logopiirroksia). Sanalla on viitattu myös esimerkiksi tyhmään ihmiseen, typerykseen.

Pöljän puuhailu on tietysti hölmön hommaa. Viime aikojen aivotutkimus on kuitenkin nostanut doodlailun kunniaan: se auttaa keskittymään, ja sen harrastajat muistavat kuulemansa paremmin kuin käsiään kurissa pitävät toverit.

Doodlailu äännetään joko suomalaisittain tai englannin mallin mukaisesti. Samaan tapaan kuin googlailu ääntyy ”googlailuna” tai ”guuglailuna”, doodlailu on puheessa ”doodlailua” tai ”duudlailua”. Sanan kotoperäisenä vastineena on käytetty suttupiirustelua, mutta eiväthän tuotokset aina suttua ole. Parhaassa tapauksessa doodlailu tuottaa taidetta.


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången