Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

28.1.2013 6.57
Vesa Heikkinen

Matkapuhelinjätti Nokia?

Nimimerkki ”Erkki (eka)” ehdotti aihetta.

Nimimerkki ”Erkki (eka)” on kiinnittänyt huomiota viestimissä yleiseen tapaan puhua Nokiasta matkapuhelinjättinä. Miksi tällainen kielellinen valinta? Alla nimimerkin ajatuksia aiheesta.

Ylen uutisissa toistuu tavan takaa ilmaus matkapuhelinjätti Nokia. Harvemmin puhutaan matkapuhelinjätti Samsungista tai matkapuhelinjätti iPhonesta, vaikka Samsung ja iPhone päihittävät nykyään Nokian sekä myynnissä että myyntivoitoissa.

Googlessa lainausmerkillinen haku ”matkapuhelinjätti Nokia” tuottaa 24 400 tulosta, mutta haku ”matkapuhelinjätti Samsung” vain 459 tulosta. Haku ”matkapuhelinjätti iPhone” ei tuota yhtään tulosta.

Googlen tulokset ”matkapuhelinjätti Nokiasta” ovat tällaisia: Matkapuhelinjätti Nokia aloittaa jälleen yt-neuvottelut, Matkapuhelinjätti Nokia julkisti Symbian-uutuuksia, Matkapuhelinjätti Nokia otti torjuntavoiton kilpailijoistaan, Matkapuhelinjätti pahoissa kouristuksissa, Matkapuhelinjätti Nokia harkitsee myyvänsä pääkonttorinsa.

Mitä tästä ilmauksesta matkapuhelinjätti Nokia voisi sanoa? Mitä se kertoo yhtiön historiasta ja nykytilanteesta tai uutisvälityksen toiveista ja todellisuudesta?


Palaa otsikoihin | 8 puheenvuoroa | Keskustele

28.1.2013 9.01
insinööri
Oikea vertailukohta olisi kaiketi "matkapuhelinjätti Apple", jolla saa peräti kahdeksan osumaa.
28.1.2013 9.51
Erkki (eka)
Aika jätti
Yle Uutiset kertoi perjantaina 25.1.2013 matkapuhelinmarkkinoista tähän tapaan:

Ensin: ”Apple ja Google juhlivat yhä, Nokia ei. – – Nokian kilpakumppanin Samsungin vauhti sen sijaan kiihtyy yhä. Se kertoi viime yönä jälleen ennätyssuurista voitoista – –. ”

Sitten: ”Matkapuhelinjätti Nokian kurssin lasku jatkui tänään pörssissä. Yhtiön osakekurssi putosi lähes seitsemän prosenttia.”

Kun teemana olivat matkapuhelinmarkkinat, oli selvää, että siinä yhteydessä mainittu Nokian kurssin lasku koski nimenomaan matkapuhelinyhtiötä – ei Nokian kumisaappaita tai talvirenkaita. Miksi tuota ”matkapuhelinjättiä” hoetaan jatkuvasti?
28.1.2013 13.03
sivusta seurailija
1995->2013
@Erkki (eka):
"... – ei Nokian kumisaappaita tai talvirenkaita..."
- Näiden toimialojen kanssa matkapuhelinjättiä ei oikein missään yhteydessä voi sekoittaa, vaikka puhe ei olisikaan matkapuhelinmarkkinoista. Nokia Oyj, Nokian Renkaat Oyj ja Nokian Jalkineet Oy ovat kaikki aivan eri yrityksiä, joilla ei ole keskenään mitään muuta yhteistä kuin nimen viisi ensimmäistä merkkiä ja yhteinen historia, joka päättyi parisen kymmentä vuotta sitten.

Alkuperäiseen aiheeseeen; koko maailman matkaviestinmarkkinoiden kokonaisvolyymillä mitattuna Nokia on maailman kakkonen. Lisäksi Nokia on käytännössä ainoa yritys, jonka liiketoiminta perustuu _ainoastaan_ matkaviestimiin ja niiden verkkojärjestelmiin. Applea lukuunottamatta kaikki Nokian kilpailijat, Samsung eritoten, ovat monialayrityksiä, joissa kokonaisliikevaihdosta matkaviestimet ovat enemmän tai vähemmän sivubisnestä. Applellakin merkittävä osa liiketoiminnasta on muuta kuin matkaviestintoimialaa, ja älypuhelin- ja täppärimarkkinoihin keskittyvänä se on kokonaisvolyymillä arvioituna edelleen pieni tekijä.

Kaikki tämä huomioiden Nokian kutsumista matkapuhelinjätiksi ei mielestäni voida pitää mitenkään liioitteluna.
28.1.2013 13.26
Suvitiina
Miten käynee Nokian
Ehkäpä ilmaus tahattomasti viittaa (näinä Nokian musertavien muuutosten vuosina) johonkin tulevaan aikaan, jolloin matkapuhelin jätti Nokian.
30.1.2013 8.51
Vesa Heikkinen
Kiinnostavaa keskustelua!

En ole tutkinut kyseistä asiaa, mutta tässä joitakin sekavia ajatuksiani...

"Matkapuhelinjätti" vaikuttaa minusta hyvin positiivisesti latautuneelta ilmaukselta, varsinkin tuo "-jätti". Kysehän on taloudesta, jossa suuri on useimmiten kaunista. Tällaista merkitystä nämä tekstit ainakin meille lukijoille tarjoilevat.

On siis totuus, että kyse on matkapuhelinjätistä? (Vrt. "kansakoulunopettaja Virtanen" tai "suurvalta Kiina".) Lukijan siis tulisi tietää ja ymmärtää, että kyse on jätistä? Toistamalla tätä asiaa tuota lukijalle luotua tietäjän ja hyväksyjän roolia vahvistetaan.

Jos "matkapuhelinjättiä" käytetään teksteissä ikään kuin itsestään selvänä ja neutraalina Nokia-sanan määritteenä, voidaan tekstin informaatiorakenteen kannalta miettiä sitä, miksi tämä "uusi" asia annetaan tekstissä ikään kuin "tuttuna". Vrt. "Nokia on matkapuhelinjätti. Nyt matkapuhelinjätti Nokia aloittaa yt-neuvottelut..." Tai tällainen hieman mielikuvituksellisempi vaihtoehto: "Nokia on matkapuhelinjätti, mikä tarkoittaa sitä, että..." Harvoinhan lehtijutuissa tällaisia luonnollistumia ryhdytään purkamaan. Pitäisi ehkä usemmin ryhtyä.
31.1.2013 8.00
Laura Kataja
epiteetit
Onko suomalaiselle puhetavalle jostain kalevalaisista aamuhämäristä jäänyt tapa käyttää toistuvia epiteettejä tyyliin "Vaka vanha Väinämöinen"? Tulee mieleen muinoiset uutiset, joissa jossatik syystä usein viitattiin sanomalehteen nimeltä Al-Ahram - ja joka kerta se oli joko "arvovaltainen" tai "puolivirallinen" kairolaislehti Al-Ahram. Tai "NL:n kommunistisen puolueen äänenkannattaja Pravda".

Muistaako joku vielä muita vastaavia, ehkä tuoreempia?
10.9.2013 22.35
Erkki (eka)
Aika jätti – lopullisesti
Miten käynee Nokian, kirjoitti nimimerkki Suvitiina 28.1.2013: ”Ehkäpä ilmaus tahattomasti viittaa (näinä Nokian musertavien muuutosten vuosina) johonkin tulevaan aikaan, jolloin matkapuhelin jätti Nokian.” – Niinpä niin...
12.9.2013 19.05
Urpu
Ööö..
Eikö Nokialla ennen ollutkin leijonanosa maailman matkapuhelinmarkkinoista? Voisiko tuo epiteetti mitenkään juontua siitä?