Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

16.11.2012 9.28
Vesa Heikkinen

Eduskunta on valehtelun kanssa vähän nirso

”Minä en ole todellakaan sanonut sellaista enkä käytä sitä sanaa ja jos te olette sillä tavalla ymmärtäneet, että puhuisin, että ette puhu totta niin pyydän kyllä sitä tei[l]tä anteeksi.” Mistä kielletystä sanasta kansanedustaja Anu Vehviläinen oikein puhuu?

Eduskunnassa kiivaillaan tiehankkeista ja väitetyistä miljardileikkauksista. Näyttää ja kuulostaa siltä, että muutamat kansanedustajat arvelevat ministeri Merja Kyllösen valehtelevan.

Tätä epäilystä ei kuitenkaan lausuta yksiselitteisesti ääneen, koska toista edustajaa ei saa eduskunnan täysistunnossa syyttää valehtelusta tai väittää valehtelijaksi. Tällainen ei kuulu ”parlamentaariseen puhetapaan”.

Valehtelemiseen viittaavat kiertoilmaukset eivät kuitenkaan ole kiellettyjä. Voidaan siis nojata hyvään parlamentaariseen puhetapaan ja paasata rinta rottingilla esimerkiksi muunnellusta totuudesta tai siitä, miten kollega käyttää totuutta säästeliäästi. Voidaan myös sanoa, että kaveri on totuuden kanssa vähän nirso.

Monenlaisia muitakin kiertoilmauksia lienee mahdollista käyttää. Ehkäpä helpotamme tässä kansanedustajien taakkaa ja keksimme niitä yhdessä lisää. Miten syyttää toista valehtelusta käyttämättä sellaisia sanoja kuin val(h)e, valehtelija ja valehdella?

 LINKKEJÄ

Ylen uutinen tiehankekeskustelusta

Puhemies Eero Heinäluoman blogikirjoitus

Varapuhemies Anssi Joutsenlahden blogikirjoitus

Eduskunnan johtavan tietoasiantuntijan Timo Turjan Vieraskynä-kirjoitus Helsingin Sanomissa


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

17.11.2012 14.01
Kansalainen
Heikkiselle

No jos tälleen:

"Ministeri NN:n puhe näyttää olevan kollaasi, joka koostuu fantasiasta, fantastisuudesta sekä sananvalinnoista joissa egon järkevyysperiaate on surkeasti hävinnyt idin toiveille. Ministerin sanoista huolimatta maailmassa on edelleen voimassa ns. realiteettiperiaate."

Lyhyemmin: "Valehtelit, ministeri. En tosin ole varma, ymmärsitkö valhdelleesi."

Summarum: "Freud, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä sanovat."


19.11.2012 9.21
Savolainen
suoraan sanoen
...edustaja arvostaa totuutta niin paljon, ettei sitä arkisin käytä... ...tulkitsee totuutta kovin omaperäisellä tavalla... ...ei taida itsekään uskoa omiin perusteluihinsa... ...voisi Savossa olla arvostettu hövelinä sanankäyttäjänä... ... on rehellinen Lapin mies!
19.11.2012 9.33
Laura Kataja
Totuus
Voimme myös todeta että kollega käsittelee tosiasioita luovasti. Tilastototuus taitaa myös viitata tietynlaiseen tosiasioiden käsittelyyn.

Kollegamme voi myös kunnioittaa totuutta syvästi ja käyttää sitä vain varovasti sunnuntaisin. Hän ei liioin anna turhien tosiasioiden häiritä argumentointiaan.

Toisenlaista käytöstä sitten taas on se, jos ei syyllisty jutunpilaamisen syntiin.