Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

13.8.2012 10.52

”Kankkulan kaivon murre?”

Erkki Salo ehdotti aihetta.

Erkki Salo muistuttaa, että radiosta tulee taas Kankkulan kaivoa. Tässä hänen ajatuksiaan.

***

Kysymykseni kuuluu: minkä paikkakunnan murretta Kankkulassa puhutaan? Tuntuu siltä, että käsikirjoittajat ja näyttelijät ovat tietoisesti sijoittaneet Kankkulan tiettyyn paikkaan, Etelä-Suomeen, ja pitäneet johdonmukaisesti kiinni sen omalaatuisesta puheenparresta.

Korvani mukaan siitä puuttuvat tyystin niin itäiset kuin varsinaissuomalaisetkin piirteet, myös helsinkiläiset. Olisiko kyseessä etelähämäläinen murre jostain Hyvinkään tienoilta? Ettei vaan Nurmijärveltä?

Tai ehkäpä radioteoksen toteuttajat ovat luoneet oman, tyylitellyn kieliuniversumin, joka ei noudata sellaisenaan minkään tietyn paikan murretta. Näinhän kaikki suuret kirjailijat yleensä tekevät.

Murreasiantuntijat, korva tarkkana, kun Neulasen Manta, yleismies Jantunen, Tippavaaran isäntä ja muut ovat äänessä! – Spiikkeri Häyrinen kai puhuu roolinsa mukaisesti helsinkiläistä yleiskieltä.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja