Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

30.5.2012 12.05

Mistä tunnet sä costaricalaisen ystävän?

Sain postia Kolikkopelit.comista.

Postilaatikosta löytyi kirje, joka oli osoitettu ilman etunimeä Heikkiselle. Avasin kuoren ja sain lukea, että Ystäväsi pyysi meitä lähettämään sinulle 15€. Kirjeen mukaan ystävä valitsi sinut lahjan saajaksi.

Kukahan tämä ystävä on, joka ei muista etunimeäni? Pelkkä sukunimeni yksilöi huonosti. Heikkisiähän on tunnetusti puolet helvetissäkin.

Entä mikä on tämä Kolikkopelit.com, jonka kanssa ystäväni on asioinut? Ilmeisesti jokin nettikasinoyritys, joka kovasti yrittää saada minut pelaamaan välittömästi ja riskittömästi kaikkia tuttuja pelejä.

Kolikkopelit.comin mukaan ystäväni viihtyy tuhansien suomalaisten kanssa Kolikkopelit.comin pelien parissa päivittäin. Jaossa on yli miljoona euroa! Voin voittaa yli 100 000 euron jättipotin ilmaiseksi!

Kolikkopelejä? Yritän etsiä mainitusta nettiosoitteesta tietoja tästä tuntemattoman ystäväni suosimasta firmasta.

Viimein löydän ylisanojen, arveluttavien lupausten ja kaiken mainoshehkutuksen seasta Yleiset käyttäjäehdot – ja jonkinlaisen tiedon yrityksen alkuperästä: Company Registration No 3-101-628099, a limited liability company incorporated under the laws of Costa Rica, having its principal office at 300 ESTE Y 300 NORTE, DE LA UNIVERSIDAD VERITAS, CARRETERA A ZAPOTE, SAN JOSE, COSTA RICA.

Ystävä, ilmoittautuisitko. Haluaisin kiittää.


Palaa otsikoihin | 10 puheenvuoroa | Keskustele

30.5.2012 13.21
Pauliinan ystävä
Ja se osoitelähde?
Sain tänään samanlaisen kirjeen, jonka mukaan "ystäväni Pauliina" on valinnut minut "lahjan saajaksi".

Suoramarkkinointimateriaalissa osoitelähteeksi ilmoitetaan Kolikkopelit.com. En ole koskaan ennen tätä käynyt ko. sivustolla, saati luovuttanut sille mitään tietojani. Minulla ei myöskään ole ystävää nimeltä Pauliina, ja pari vuosien takaa hyvän päivän tuttua Pauliinaa eivät mitenkään voi tietää kotiosoitettani. Osoitelähdehän on ainakin kuluttajille suunnatussa suoramarkkinoinnissa pakollinen.

Yritin sitten soittaa materiaalissa mainittuun asiakaspalvelunumeroon. Siellä vastasi nauhoitettu englanninkielinen viesti, jossa sanottiin, että puheluusi ei vastata. Sen jälkeen puhelu katkesi. Kirjekuoressa oli lähettäjän osoitteena tallinnalainen postilokero. Tein tästä ilmoituksen Kuluttajaviranomaisille. Saa nähdä, ryhtyvätkö tutkimaan.
30.5.2012 18.58
Rauno
Ja mulla on kaveri nimeltä "Kalevi"
Samanlainen kirje tupsahti myös meille. Ajattelin ensin lähettää valituskirjeen asiakaspalvelun sähköpostiosoitteeseen, mutta se lienee bittien tuhlausta. Ehkäpä laitan myös kuluttajaviranomaisille ilmoituksen tästä kuten "Pauliinan" ystävä.

Sattui myös silmääni käyttöehdoista kohta, joka käsitteli voittojen kotiuttamista:
"Ennen kuin Pelaaja voi kotiuttaa voittoja, jotka on saatu bonusrahoilla maksetuista peleistä, hänen on täytynyt panostaa yhteensä 40 kertaa bonusrahan suuruinen summa ja Pelaajan on talletettava vähintään 20 euroa ja panostettava tämän jälkeen vähintään talletuksen suuruinen summa. Tämä talletus- ja panostusehto on täytettävä uudestaan, mikäli pelitilille ei ole tehty talletuksia viimeisten 30 päivän aikana."...
30.5.2012 21.11
"Petrin" ystävä
miten valitan
Meille tuli samanlainen kirje jossa ystäväni Petri oli valinnut lahjan saajaksi. Kuinka ja minne valitetaan ja kannattaako valittaa?
30.5.2012 23.01
Tuon klassisemmaksi ei huijaus juuri muutu.
31.5.2012 0.24
Ride
Mummokin sai lahjan ystävältä
83-vuotias äitinikin sai tuollaisen kirjeen. Hän ei tosin suostunut itse avaamaan sitä, koska kirjeessä ei ollut hänen etunimeään. Viisasta.
31.5.2012 10.00
Jussi
Ei ystävää
Olkaa onnellisia, että teillä sentään on ystävä, vaikka ehkä vähän etäisempi. Minä sain eilen vastaavan kirjeen. Osoitetiedoista puuttui etu- ja sukunimi. Vain osoite. Kirjeessä ei mainintaakaan ystävästä. Vain mainosrahaa. Mitä minä rahalla, ystävätön.
31.5.2012 17.58
Annan ystävä
Minna
Minun versiossani nimi- ja osoitetiedot olivat oikein, kirjeen alussa puhuttelu Hei Minna. Ystävän nimenä Anna.
31.5.2012 21.39
Keuruu
Osoite:

"300 ESTE Y 300 NORTE,
DE LA UNIVERSIDAD VERITAS,
CARRETERA A ZAPOTE,
SAN JOSE, COSTA RICA."

Koitin googlettaa tuota, mutta en osaa noita Costa Rican osotteita tulkita.

Liekö olemassakaan tuota osoitetta
1.6.2012 10.08
Laura Kataja
Universidad Veritas
Tuo oppilaitos on kyllä näköjään olemassa mutta "300 itään, 300 pohjoiseen" (mikä on yksikkö, tuolla selitettiin jostakin että se on 1km johonkin suuntaan), vaikuttaa lähinnä omituiselta...

Ja minullekin oli muka "Sari" pyytänyt lähettämään tuota roskaa.

Sikäli hämäävää, että naapurissa oikeasti asuu sen niminen henkilö. Jonka tosin en usko verkkopelaamista harrastavan.
1.6.2012 11.03
Nimettömän ystävä
Ystävällisen nimettömän nimetön ystävä
Olen teille niin kateellinen. Teillä on nimi ja teidän ystävällänne on nimi.

Minulle asiakaspalvelupäällikkö Susanna Seppälä lähetti 15 € lahjakirjeen ilman vastaanottajan nimeä, pelkällä postiosoitteella.

Ystävänikin jäi arvoitukseksi:
Hei, Ystäväsi valitsi sinut lahjan saajaksi.

Eiköhän tämä ole vasta esimarkkinointikierros, jossa katsotaan kuka ystävistä koukuttaa pelaamaan parhaiten: Kalevi, Pauliina, Brooke, Priscilla, Terhi-P%C3%A4ivikki, recordEmpty, Null, N/A vai salaperäinen nimetön ystävä.

Yksilöivien lahjakoodien lunastuksen perusteella sitten tuunataan kampanjan jatkoa.

Jos mielikuvitusystäväni Heikki olisi pyytänyt, pelaisin. sillä Heikkiin luotan. Ei pyytänyt, en pelaa.