Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

9.5.2012 16.24

Yhdysvaltain armeija kielentutkimuksen eturintamassa

Synteettinen telepatia sanattoman sodan palveluksessa.

Kyllä kielentutkimukseenkin löytyy rahaa, jos pystytään osoittamaan, että tutkimuksesta on hyötyä esimerkiksi sodankäyntivälineiden kehittämisessä. Tällainen ajatus tuli mieleeni, kun luin lehdestä jutun, joka kertoo synteettisestä telepatiasta. (Helsingin Sanomat 17.4.2012.)

USA:n armeijan kehittämisyksikössä haaveillaan, että sotilaat voisivat viestiä toisilleen sanomatta sanaakaan. Kun sotilas A yhtäällä ajattelee, että lähettäkää tänne nopeasti lisävoimia, sotilas B toisaalla ikään kuin kuulee hänen ajatuksensa ja osaa toimia niiden mukaisesti. Ajatusten siirtämisen ja vastaanottamisen tekee mahdolliseksi niin sanottu ajatuskypärä.

Lehtijutun mukaan Yhdysvaltain armeija on sijoittanut synteettisen telepatian kehittämiseen miljoonia dollareita. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, miten neuronit aivoissa aktivoituvat, kun ihminen ajattelee eri äänteitä. Vähitellen pyritään selvittämään neuronien aktivoitumista, kun ajatellaan sanoja.

Tarvitsemmeko kohta muuta kuin sisäistä puhetta! Kypärät päähän ja ajattelemaan!

No, hyvä on. Eihän tämä taida ensisijaisesti kielentutkimusta olla. Aivoista ja koneista ja niiden yhdistämisestä nyt tohistaan. Mutta varmasti tutkimus sekä tarvitsee tietoa kielestä että tuottaa sitä.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

10.5.2012 12.50
Pelle Ei-Peloton
Nyt kyllä kypäräpakko pelottaa!