Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

24.1.2012 12.19

”Päättää”

Jaakko Antila ehdotti aihetta.

Jaakko Antila on kiinnittänyt huomiota siihen, että verbiä päättää käytetään lehtijuttujen lopussa. Miksi?

Näin Antila:

Olen ollut huomaavinani viime aikoina, että toimittajat kirjoittavat juttuihinsa sanan päättää esimerkiksi sanojen sanoo tai toteaa tms. sijaan silloin, kun kyseessä on viimeinen asia, jonka haastateltava
sanoo. Jutussa ei kuitenkaan välttämättä erityisesti tule esille, että haastattelu olisi päättynyt noihin sanoihin.

Esimerkiksi tämä Iltalehden juttu lopetetaan jostain syystä päättää-sanalla. Se, mitä Olli Jokinen siinä päättää, on kuitenkin myös ensimmäinen asia, jonka hän jutussa sanoo.


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro | Keskustele

24.1.2012 14.57
Päättelijä
Mitä tästä voisi päätellä? Vaikka sen, että kyseisessä IS:n haastattelussa Olli Jokinen käytti puheenvuoro aivan haastattelun lopussa sanoakseen ns. viimeisen sanan.

Yleisesti ottaen "päättää" -verbin käytöstä voisi päätellä sen, että toimittaja haluaa sillä ilmaista, että kyse on nyt haastateltavan loppukommentista.