Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

29.12.2011 9.55

Taloustermejä taustoineen

AAA, AA, A...

Eurooppatiedotus on julkaissut EU:n talouskriisin termejä ja taustoja esittelevän kirjasen. Siinä selitetään muun muassa näitä sanoja:

* eurobondi (Eurobondit ovat euromaiden yhteisesti liikkeelle laskemia joukkovelkakirjoja, jotka todellisuudessa merkitsevät yhteisvastuuta veloista.)

* ERVV (ERVV eli Euroopan rahoitusvakausväline on euromaiden kesäkuussa 2010 perustama väliaikainen osakeyhtiö, joka voi myöntää lainoja kolmen vuoden ajan.)

* valuuttainterventio (Kansalliset keskuspankit voivat yrittää muuttaa valuuttakursseja valuuttakaupoillaan. Tällaisia kauppoja kutsutaan valuuttainterventioiksi.).

Selitysten ongelma on se, että ne saattavat sisältää erikoiskielisiä sanoja, jotka vaativat selityksiä. Jotta voi ymmärtää, mistä eurobondissa on kyse, on käsitettävä, mitä tarkoittaa joukkovelkakirja ja yhteisvastuu.

Kirjasesta käy hyvin ilmi tämän merkitysmaailman monimutkaisuus. Ajatellaanpa vaikka luottoluokitusta, josta nyt paljon puhutaan. Kirjasen mukaan se tarkoittaa velanottajan takaisinmaksukyvyn arviointia. Jos oletus takaisinmaksukyvystä on hyvä, luottoluokitus on hyvä ja lainaa saa alhaisemmalla korolla.

Tämä kaikki lienee vielä yleisesti ymmärrettävissä. Vaikeampi on ehkä ymmärtää kirjainyhdistelmiä, joilla luottoluokitus ilmaistaan: AAA, AA, A, BBB, BB, B ja niin edelleen.

Kuten kirjasessa todetaan, luottoluokituksia määrittäviä merkittäviä kansainvälisiä yhtiöitä on kolme. Niiden luottoluokituskoodit saattavat vaikuttaa samankaltaisilta, mutta ne eivät silti ole verrattavissa toisiinsa! Ei ihme, jos pieni ihminen tuntee tällaisten kielellisten markkinavoimien edessä – voimattomuutta.

---

Virkakielen termeistä yms. ks. Kotuksen Virkakielipalsta.


Palaa otsikoihin | 5 puheenvuoroa | Keskustele

29.12.2011 22.57
Pieni ja keskisuuri ihminen
EVVK
Miksi pienen ihmisen pitäisi ymmärtää luottoluokituksia ja eurobondeja? Eipä silti, en kyllä osaa nähdä luokitusta AAA, AA jne. erityisen vaikeana, onhan se sanomalehdissäkin selitetty moneen kertaan.

Selkokielellähän homma on mennyt suunnilleen näin:

Jotkin euromaat ovat eläneet yli varojensa. Ja vielä huijanneet väittämällä, että hyvin menee. Nyt Suomi on luvannut maksaa viuluja ja paljon. Nämä rahat tietysti otetaan suomalaisilta, kunhan keksitään miten. Veroja ja maksuja nostetaan ja palveluja heikennetään, tietysti, mutta yksityiskohdat ovat auki.

Miten tämän asian ymmärtämistä edistäisi tai sen kestämistä jotenkin auttaisi, että ymmärtäisi BBB:n ja BB:n hienosyisen eron eri luokittajien järjestelmissä?

Eihän kansalta edes kysytä mitään, miksi sen kannattaisi tuollaisia termijuttuja ymmärtääkään?
30.12.2011 12.28
Vesa Heikkinen
Pieni ihminen törmää näihin termeihin päivittäin. Ne on ikään kuin tarkoitettu (myös) hänelle, eikö vain? Niistä puhutaan myös eduskunnassa, presidentinvaalikeskusteluissa, kahvipöydissä jne.

Jos näitä termejä ja luokituksia ei ymmärrä, voi päätyä vääriin tulkintoihin. Myös vääriä tulkintoja voi esittää monin tavoin: erikoiskielillä, selkokielellä, selväkielelläkin.

12.1.2012 9.02
Ihminen
Jos ei käsitä "yhteisvastuuta" tai "joukkovelkakirjaa", on varmaan syytä käydä jonkinlainen kansalaistaidon kurssi - tai tyytyä tietämättömän kansalaisen kohtaloonsa.

Äsrsyttää tuollainen hölmöyden vaaliminen, Vesa!
12.1.2012 13.37
Pieni ja keskisuuri ihminen
EVVK edelleenkään
Ei pienikään ihminen törmää näihin termeihin, vaan niitä heitellään häntä päin. Ei tarvitse ottaa koppia, voi väistää.

Edelleenkin kysyn, miten minkään asian ymmärtämistä auttaisi se, että opettelisi, mitä mieltä joku on näiden termien eroista. Mitä väliä on väärillä tulkinnoilla sellaisista asioista, joista kukaan ei oikeasti kysy pienen ja keskisuuren ihmisen mielipidettä saati anna sen vaikuttaa?
12.1.2012 15.05
D-kuppi
Ei mitään väliä.