Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Vesa Heikkinen Kuva: Otso Kaijaluoto (Kuvain)

Vesa Heikkinen on suomen kielen dosentti ja erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa sekä www.kotus.fi-sivuston päätoimittaja. Hän on paneutunut virka- ja säädöskieleen, journalismin, politiikan ja somen kieleen, kieleen liittyviin valta-, intertekstuaalisuus- ja ideologiakysymyksiin sekä ymmärtämiseen ja kielitietoisuuteen.

rss

20.12.2011 9.03

LUUKKU 20: Nyt huokoistamaan!

Vai sittenkin tauon paikka?

Elokuvassa Uuno Turhapuro armeijan leivissä on kohtaus, jossa Uuno ehdottaa pidettäväksi ”tupakan mittaisen tauon”. Vitsi on siinä, että Uuno on värkännyt tavallisen mittaisista savukkeista erikoispitkän taukotupakan.

Innovatiivinen Uuno tuli mieleeni, kun lueskelin uutta Kielikello-lehteä. Siinä on Liisa Nuutisen juttu Hengähdä ja huokoista. Nuutisen mukaan huokoistaa on viimeisiä Kielitoimiston sanakirjan uuteen versioon – ilmestyy 2012 – lisättyjä sanoja.

Nuutinen pohtii, tarvitaanko vanhalle asialle eli taukojen pitämiselle uusi ilmaus. Onko ehkä kyse siitä, että sanalle tauko on matkan varrella kertynyt ikävää painolastia? Siellä kahvihuoneessa ne taas istuvat, tauolla...

Mitä mieltä ollaan? Kuka tarvitsee huokoistamista? Olisiko paikallaan peräti leppoistaminen?Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa | Keskustele

21.12.2011 17.59
U
Ai että "siellä kahvihuoneessa ne taas istuvat, huokoisteella".

Älkää viitsikö ihan oikeasti.
21.12.2011 22.39
Legendaarinen
Pihvi?
Uunon taukotupakalla tuskin on mitään tekemistä sanojen sepittämisen kanssa.

Sepitteisiin olisi parempi ottaa kantaa, jos tietäisi, mihin ilmaistuun ilmaisutarpeeseen ne on tehty vastaamaan ja mitä niillä tarkoitetaan.

Jos vain propagoidaan sepitteitä edes kertomatta, mitä ne muka merkitsisivät, ei pidä ihmetellä, jos leviää taas uusia huhuja Kielitoimiston sepittämistä hyrysysyistä, haarasoipioista ja kiepoista.
22.12.2011 8.54
Vesa Heikkinen
Legendaariselle: Toisin kuin jostain syystä haluat kuvitella, Kielitoimisto ei ole tätäkään sanaa sepittänyt. Se on jo niin yleisessä käytössä, että nykykieltä kuvaavan sanakirjan toimittajat eivät oikein voi sitä ohittaa.

Uunolla on tekemistä kaiken kanssa. Suosittelen varsinkin tosikoille, miksei veitikoillekin.
22.12.2011 17.07
Erkki (eka)
Hiostaa – huokoistaa
Huokoistaminen saattaa tuntua ymmärrettävältä, jos sitä ajattelee hiostamisen vastakohtana.
22.12.2011 21.56
R
Ai tämä olikin vitsi! Aivan, hehe, "huokoistaa", hehe. Veikeää.
23.12.2011 0.03
Legendaarinen
Et nyt sitten viitsinyt selittää
Selittämättä jäi, mitä huokoistaminen on olevinaan. Google'lla löytyi mm tällainen:
"Muotteihin lisättävä alumiinijauhe saa aikaan kemiallisen prosessin, jolloin massaan syntyy vetykaasua, joka nostattaa seoksen ja huokoistaa sen." Siitäkös on kysemys?
23.12.2011 9.40
Vesa Heikkinen
Lyhyesti sanottuna: taukojen pitämistä. Kuten merkinnässäni totesin.
23.12.2011 10.53
Legendaarinen
Sanomisen ja ajattelemisen ero
Heikkinen, et sanonut, mitä huokoistaminen muka tarkoittaa. Mielessäsi oli ehkä ajatus siitä niin selvänä, ettei sitä tarvinnut sanoa. Jos lukisit alkuperäisen tekstisi asiaa täysin tuntemattoman silmin, huomaisit ehkä, että se on lähinnä tajunnanvirtahyppelyä.

Lingvistin olisi muuten odottanut kommentoivan johto-opillisen suhteen järjettömyyttä, jos merkitys tosiaan on olevinaan sellainen kuin esität. "Huokoistaminen" perustuu adjektiiviin "huokoinen", ja tällaisena sanana se onkin ollut järkevässä termikäytössä. Mutta työajan tekeminen huokoiseksi on absurdia.
23.12.2011 14.26
U
Ketä lukee tän miettikää
Jaa että yleisessä käytössä!?

Vinkkii: Lukekaa vaikka Antti Kurhisen blogia, sieltä löytyy monia muitakin "yleisessä käytössä" olevia kielellisiä valintoja.

Mutta hmm, pitääkö ne tosiaan olla ohittamatta ja pitääkö niitä kuvata suomen kielen käyttötapoina?